Thursday, 21 January 2016

Mushroom Soup

As salam...

Hohoho...menu dinner utk Boss Besar ialah sup cendawan...semalam Boss Besar ada beli roti yg keras tu...ala2 french loaf...apa yg sesuai nak dimakan dgn roti tu kan...hmmmm...awalnya saya rasa nak buat cicah dgn kopi je...senang kerja saya...lalala

Tapi bila selongkar dapur, ada satu tin button mushroom...apa lagi terus terpancar idea dlm kepala ni utk buat mushroom soup je...anak2 pun suka...lagipun mmg sekarang dok tengah clearkan stok bahan mentah, jadi jom clearkan satu tin mushroom ni...



Ini resepinya...
Resepi Mushroom Soup
Bahan
- 1 keping dada ayam hiris kecil
- 1 tin cendawan butang
- 500 ml susu segar
- 400 ml air
- 1 kiub pati ayam
- 1/2 sudu teh lada sulah tumbuk kasar
- 1 sudu besar butter
- 1/2 cawan tepung gandum
- sedikit oregano
- garam secukup rasa

Cara
  1. Basuh dan toskan cendawan butang. Hiris kecil.
  2. Isi ayam dibasuh bersih.
  3. Panaskan periuk. Cairkan butter. Masukkan tepung. Goreng sekejap.
  4. Kemudian, tambahkan susu, air,ayam dan cendawan. Renehkan sehingga mendidih dan ayam empuk.
  5. Kacau utk elakkan sup hangit di bahagian bawah periuk.
  6. Tutup api. Sejukkan sup sekejap sebelum dimasukkan ke dalam blender.
  7. Kisar halus. Tuang kembali sup yg telah dikisar ke dalam periuk. Tambahkan kiub pati ayam, lada hitam,oregano dan garam secukup rasa.
  8. Kalau kuah pekat, boleh ditambahkan sedikit air.
  9. Masak dgn api kecil sekejap lagi. Sekadar mendidih sekali.
  10. Tutup api. Sedia utk dihidangkan dgn roti.
Macam mana hasil kejadiannya? Si nombor tiga cakap lagi sedap dari pizza hut...si nombor satu pun setuju...saya? Owhhhh...saya bukan tekak omputih tapi sup ni sedap sbb pekat dan creamy...

Kalau takmau blender pun takpa, cuma kena cincang lah cendawan dgn ayam tu...mcm anak2 saya depa suka mushroom sup yg halus mcm ni...

Jadi siaplah dinner utk satu famili...utk Boss Besar, saya potong celery utk dicicah dgn sup ni...nak control diet kan...hahaha...

Okay lah...selamat mencuba!

Babai

No comments:

Post a comment