Wednesday, 6 January 2016

Kastard Jagung

As salam...

Hmmmm...nak tulih jugak blog ni walaupun hidup dah sibuk...kiranya bila tulih blog ni mcm buleh release stress lah...iya ka? Wakakaka...

Kastard jagung ni saya buat time cuti hari tu...asyik lupa nak masuk dlm blog...tadi...bila dok tgk gallery, ada gambar kastard jagung ni...apa lagi...meh masukkan dlm blog...hati kecil berkata2...chehhhhh...

Kastad jagung mmg feveret saya...hmmm..saya suka makan puding, agar2 dan kuih yg manis...berlawan dgn Boss Besar yg tak suka kuih manis...takpelah...ala2 melengkapi satu sama lain...u takmau makan...i makan sorang...



Takmau cerita panjang...okay...ni resepinya...
Resepi Kastard Jagung
Bahan
- 1 tin jagung ala krim
- 3/4 cawan gula
- 1 cawan tepung kastard
- 3 cawan santan
- 1/2 sudu teh garam

Cara
  1. Satukan semua bahan. Kacau hingga tepung larut.
  2. Masak diatas api sederhana sehingga likat dan berkilat. Adunan perlu sentiasa dikacau supaya masak sekata dan tidak hangit.y
  3. Tutup api apabila letupan-letupan kecil terbentuk.
  4. Pindahkan adunam ke dalam acuan yg sesuai. Ratakan dan kemudian hentakkan sedikit acuan supaya adunan rata dan padat.
  5. Sejukkan dan potong dgn pisau plastik utk potongan yang licin dan cantik.
Wahhh...sedapnya makan kastard jagung yg sejuk dan lemak2 ni...tambah sedap bila pi gigit jagung...

Lepas tuang kastard ni dlm acuan,  si nombor lima lah yg dok tolong perabih balance yg ada kat periuk tu...baguih2...tak membazir...

Saya pikir ini resepi yg mudah dan sedap...kalau ada tetamu mai rumah...bulehlah masak kastard jagung ni sbg dessert...

Okay lah ya...selamat mencuba!

Babai

No comments:

Post a comment