Masak apa tu?
Hari ni saya masak ikan belah belakang...ini antara lauk favourite anak-anak saya...
Masa kecik-kecik...kalau sambal belacan tak abih...mak saya akan sumbat sambal tu kat ikan cencaru...tambah hirisan bawang besar dgn tomato..hmmmm...masa goreng...aroma ikan yg digoreng tu...sooorgaaaa...paling sedap makan serdak-serdak yg hangit tu...
Okay lah...jom tengok resepi ikan belah belakang paling sempoi ni...
Resepi Ikan Cencaru Belah Belakang
Bahan
- 2 ekor ikan cencaru dibelah belakang
- 3 biji cili merah
- belacan sebesar ibu jari
- sedikit air asam jawa
- garam dan gula secukup rasa
- 1 biji tomato dihiris
- 1/2 labu bawang besar dihiris
- minyak utk menggoreng
- 2 helai daun pandan utk mengikat ikan
Cara
- Garam kunyitkan ikan ketepikan.
- Tumbuk cili dan belacan hingga halus.
- Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Gaul sebati.
- Tambahkan tomato dan bawang besar. Gaul rata.
- Ambil ikan, sumbat belakangnya dgn sambal yg ditumbuk tadi.
- Ikat ikan dgn daun pandan supaya sambal tak terburai masa digoreng.
- Panaskan minyak. Goreng ikan hingga masak.
- Sedia utk dihidangkan.
Senangkan...anak-anak saya ratah je isi ikan tu...macam biasalah...kalau nak pedas, tambahkan cili padi.
Kalau takmau ikat ikan dgn daun pandan pun takpa...cuma nanti masa goreng...sambal tu akan terkeluar bila kita nak balikkan ikan...bila ikat, sambal tu maintain dlm ikan...dan cili, tomato dgn bawang tu tak la garing sgt...
Jadi...apa yg ditunggu lagi...ikan belah belakang in da house yo!
Babai
No comments:
Post a Comment