Saya amik kentang, plan asal nak buat inti karipap, tapi bawang besar dgn serbuk kari pulak habis...lepas tu mcm nak buat bergedil...si nombor satu suka...bahan tak cukup jugak
Last sekali, saya buat donut kentang lah...saya tau pasal donut kentang ni dari pak sedara saya...dia yg dok buat donut kentang ni...gebu gebas hasil kejadiannya...
Ok...jom tengok resepinya...
Resepi Donut Kentang
Bahan
- 250g tepung roti (saya guna tepung pau)
- 2 sudu besar gula halus
- 1 3/4 sudu teh instant yeast
- 1 1/2 sudu besar shortening
- 1/2 sudu teh garam
- 1 sudu teh baking powder
- 1 biji kentang-rebus dan lenyek halus
- 70ml air
- 1 biji telur
- 2 sudu besar susu tepung
- gula icing secukupnya
- minyak utk menggoreng
Cara
- Satukan tepung, gula, garam. Kacau rata.
- Tambahkan yis, shortening dan kentang. Gaul sebati.
- Masukkan telur. Gaul lagi.
- Kemudian, tambahkan air sedikit demi sedikit sehingga mendapat doh yg elastik. (air tdk semestinya perlu dihabiskan)
- Uli lagi lebih kurang 10 minit.
- Rehatkan doh selama 1 jam.
- Kemudian tumbuk-tumbukkan doh.
- Ambil sedikit adunan,dibulatkan, tekan sehingga sedikit leper. Kemudian buat lubang ditengah. Kalau nak terap ikut acuan pun boleh. Canaikan doh setebal 1/2 inci dan terap ikut bentuk yg kita suka.
- Buat hingga habis. Rehatkan doh 10 minit. Tabur tepung diatas dulang supaya tak melekat.
- Panaskan minyak, goreng hingga masak. Guna api sederhana supaya tak hangit. Donut perlu dibalik-balikkan supaya masak sekata.
- Goreng hingga habis.
- Taburkan gula icing pada donut.
- Sedia utk dihidangkan.
Saya buat donut bentuk bintang... excited anak2 bila tengok donut ni...ada yg bentuk macam starfish jugak...okaylah tu kan...kalau mak buat bentuk gajah... hangpa takmau makan pulak...hiiii...
Hasil kejadian, gebu kat dalam, sedikit rangup kat luar. Taktau lah kalau sejuk jadi keras ke tak...sebab sekejap je dah abis...wahhhh...kembang lobang hidung mak bila tengok anak2 suka makan donut ni...
Owhhhh...cepat...cepat...buat donut!
Babai
No comments:
Post a Comment