Hmmmm...ganas tak tajuk resepi...ini antara menu yg paling sempoi...si nombor dua suka makan lauk yg berkuah...jadi hari-hari memang kena masak menu yang ada kuah...
Biasalah...sambil dok berperang dgn si nombor empat dgn si nombor lima...mak depa kena ligat kat dapur...kena siapkan lunch utk si nombor satu , dua dan tiga
Mai tengok resepinya...senang dan ringkas...
Resepi Sup Cendawan Tiram Telur Puyuh
Bahan
- 20 biji telur puyuh direbus dan dikupas kulitnya
- 2 paket cendawan tiram
- 1/2 batang carrot dihiris
- 1 biji cili merah dihiris
- 2 ulas bawang putih diketuk
- 1/2 kiub pati ayam
- secubit lada sulah
- garam secukup rasa
- air secukupnya
- sedikit minyak masak untuk menumis
Cara
- Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga naik bau
- Tambahkan air secukupnya. Masukkan kiub pati ayam, carrot, lada sulah dan cili. Masak hingga mendidih.
- Masukkan cendawan tiram dan garam jika perlu.(sbb pati ayam dah masin)
- Tutup api bila carrot empuk dan cendawan lembut.
- Sedia untuk dihidangkan.
Senangkan...apa lagi...cubalah...
Babai
No comments:
Post a Comment