Dah lama saya aim nak buat lemon curd ni...bila dok google...katanya sedap dimakan dengan roti lah...boleh buat filling untuk creampuff...picit atas cupcake...dan macam-macam lagilah...
So pagi ni...awal-awal lagi saya selongkar peti sejuk...hmmmm...ada lagi lemon yg saya beli hari tu...bahan-bahan dia pun tak banyak...tak payah saya susah payah kayuh basikal pi beli...
Apa lagi...sesi keletang-keletung di dapur pun bermula...
Lemon Curd Masam Manis Menyengat! |
Resepi Lemon Curd
Bahan
- 3 biji telur
- 2 sudu besar mentega
- 3/4 cawan gula
- 1/2 cawan jus lemon (saya perah dari 2 biji lemon)
- 1 sudu besar parutan kulit lemon
Cara
- Pukul mentega dan gula sampai gula hancur.
- Masukkan telur sebiji demi sebiji. Kacau hingga sebati.
- Kemudian,tambahkan jus perahan lemon dan parutan kulit lemon. Gaul rata.
- Dengan menggunakan teknik double boiler,kacau campuran tadi sehingga pekat dan likat.
- Simpan lemon curd yang dah siap dalam bekas yang sesuai. Simpan dalam peti ais untuk lebih tahan lama.
Komen saya...sebab tak pernah rasa lemon curd ni...
- rasa dia manis dan masam-masam gitu...
So kalau rajin...nanti saya nak buat cupcake...bolehlah cupcake bertemu jodoh dengan lemon curd ni...
Babai
~aimzf~
No comments:
Post a Comment