Hari ni saya tak masak nasi...boss besar mintak masak mee hailam...yayyyyy...saya suka sebab senang kerja saya...
Ini lah cara saya masak mee hailam...orang lain mungkin cara masaknya lain...tapi setakat ni...boss besar kata sedap...ok lah tu...hahaha...saya kan kena jaga perut boss besar...
Dua peket mee...cukup untuk kami satu famili makan...Alhamdulillah...
Mai tengok resepi mee hailam versi mak anak lima...
Resepi Mee Hailam
Bahan
- 2 peket mee dicelur
- 3 ulas bawang putih diketuk
- 1 mangkuk kecil isi ayam
- 3 ekor sotong dihiris
- 10 ekor udang dibuang kulit
- 1 batang carrot dihiris
- 1 mangkuk kecil cauliflower
- 5 batang putik jagung dihiris
- 2 batang sayur pakchoy dihiris
- 1/2 kiub pati ikan bilis
- 1 sudu besar cili kisar
- 1 sudu besar sos tiram
- 5 sudu besar kicap manis
- 1 sudu teh lada sulah
- garam secukup rasa
- minyak untul menumis
- air secukupnya
- 1 sudu besar tepung jagung dibancuh dgn sedikit air
Cara
- Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan cili kisar. Masak hingga garing.
- Tambahkan isi ayam. Kacau sebentar. Tunggu hingga isi ayam kecut. Masukkan air secukupnya. Kemudian masukkan kiub pati ikan bilis, sos tiram dan kicap. Kacau rata.
- Masukkan carrot dan cauliflower.
- Tunggu sebentar, kemudian masukkan putik jagung, sotong dan udang. Kacau sebati
- Seterusnya,perisakan dgn lada sulah, gula dan garam. Masukkan pula bancuhan tepung jagung. Kacau lagi sehingga kuah menjadi agak pekat.
- Akhir sekali, masukkan sayur pakchoy.
- Tutup api. Sedia untuk dihidangkan.
- Cara menghidang,masukkan mee ke dalam mangkuk. Letakkan kuah dan taburkan bawang goreng, hirisan daun bawang dan cili merah.
Jemput makan...
Babai
No comments:
Post a Comment