Salam...
Lepas tu...saya ajak depa pi dapur dgn saya...hmmmm...jom buat sagu gula melaka ni...sambil dok merebus sagu tu...tengok-tengok si nombor lima dah tersengguk-sengguk...ini sudah baguih...cepat2...settle semua...jom pi tidoq...hahaha...
Haaa...sekarang apa lagi...meh tengok resepi ni...
Resepi Sagu Gula Melaka
Bahan
Untuk sagu
- 1 cawan sagu
- 3 cawan air
- pewarna jika perlu
Cara
- Basuh sagu dan direbus dgn air hingga sagu menjadi jernih. Kalau masih nampak putih-putih dan air hampir kering, tambahkan sikit air lagi.
- Lepas sagu masak, tuangkan ke dalam penapis,bilas sekejap dgn air, sbb nak buang kanji sagu tu. Kalau nak kaler, titiskan sedikit pewarna,kacau rata.
- Kemudian masukkan ke dalam acuan/bekas yg sesuai.
- Biarkan sejuk
Sekarang...kita nak buat kuahnya pulak...
Bahan
Untuk kuahnya
- 1 keping gula melaka
- 1 sudu besar gula
- 1 sudu besar gula merah (nak bagi kaler gelap sikit)
- 1/2 cawan air
- 2 helai daun pandan disimpul
- 1 cawan santan
- 1/2 cawan susu cair
- sedikit garam (nak bagi rasa lemak)
* kadang-kadang saya guna semua susu cair je...terus tuang dari tin...hahaha..
Cara
- Masukkan gula melaka,air dan daun pandan ke dalam periuk. Masak hingga semuanya larut.Tapis dan ketepikan.
- Seterusnya,dlm periuk yg lain, masukkan santan,susu cair dan garam. Didihkan sebentar. Ketepikan.
- Sekarang, ambil bekas yg sesuai, letakkan sagu tadi, curahkan kuah santan dan gula melaka. Siap
- Sedap kalau makan sejuk-sejuk.
Hmmmmm....apa lagi....cubalah....
Babai
No comments:
Post a Comment