Pernah makan roti puri tak? Hmmmm...first time pekena roti puri ni tiga tahun lepas...makan kat kedah...member boss besar yg belanja...sedap...makan satu tak cukup...order tambah lagi...patutlah badan hang tembun mak anak lima..kuat makan...hahaha...
Cara buat doh dia sama macam roti canai..cuma tak perap dlm minyak ja...
Nak bagi roti ni mengelembung pulak...kena canai nipis...lepas tu minyak menggoreng pulak kena betul-betul panas...
Jom tengok resepinya...
Roti Puri
Bahan
- 2 cawan tepung gandum
- 2 sudu makan minyak jagung
- 1/2 sudu teh garam
- 1/2 sudu teh gula
- air secukupnya
- minyak utk menggoreng
Cara
- Satukan tepung,minyak, garam dan gula dalam mangkuk adunan. Gaul rata.
- Tambahkan air sedikit demi sedikit. Uli sehingga menjadi seperti doh roti canai.
- Tutup mangkuk adunan dgn kain lembab dan rehatkan doh lebih kurang 20 minit.
- Seterusnya, ambil sedikit doh dan dicanai nipis.
- Goreng dalam minyak yang panas.
- Buatlah sehingga doh habis.
- Sedia untuk di makan.
Roti puri ni sedap di makan dengan kari...hmmm...resepi kari boleh tengok kat SINI. Makan roti ni masa panas-panas sbb bila sejuk...liat sikit...tapi saya okay je...sejuk pun sedap gak...cuma lebih sikit la exercise mulut tu...hahaha...
Apa lagi...pi lah masak...
Babai
No comments:
Post a Comment