Saya suka makan puding dan agar-agar...sedapnya bila dapat makan puding sejuk-sejuk...sooorrrrrgaaaa....
Dalam peti ais ada lagi balance jagung dalam tin, balance yang buat apam balik hari tu...pasal apam balik ni...boleh baca DI SINI...
Sementelahan...wahhhh bahasa...agar-agar pun ada, susu cair pun ada...apa lagi...jom kita buat puding pulak...
Resepi Puding Jagung Lapis Sagu
Bahan
- 1/2 paket agar-agar tali( saya guna cap burung layang-layang)
- 500 ml air
- 400 ml susu cair
- 1/4 cawan gula
- sedikit garam
- 3 sudu makan sagu direbus, bilas dan ditoskan
- sedikit garam
- sedikit pewarna hijau
Cara
- Masukkan agar-agar dan air ke dalam periuk. Masak sehingga agar-agar larut.
- Tambahkan gula dan sedikit garam. Kacau sebati.
- Kemudian, campurkan susu cair. Kacau hingga mendidih.
- Asingkan 500 ml daripada adunan tersebut ke dalam periuk kecil. Tambahkan sagu dan pewarna hijau ke dalamnya. Kacau sebati.
- Manakala, tambahkan jagung ke dalam baki adunan tadi. Kacau sebati.
- Dalam loyang 8", tuangkan 250 ml lapisan hijau ke dalamnya. Apabila beku, lorekkan sedikit dengan lidi/garfu. Masukkan bahagian jagung pula.
- Apabila bahagian jagung beku, lorekkan dengan ldi/garfu sebelum dituangkan baki bahagian hijau. Masukkan loyang ke dalam peti sejuk.
- Apabila telah beku, bolehlah dihidangkan.
Hmmm...dah siap...saya suka puding yang tak berapa manis, jika anda suka manis, bolehlah ditambahkan lagi gula...ikut citarasa masing-masing.
Babai
No comments:
Post a Comment