Jom buat biskut...maklumlah..tengah dalam misi nak perabih almond nibs...
Saya suka makan kacang...semua jenis kekacang...kalau biskut pun...yang ada kekacang...suka... suka... suka...
hahaha...
Lepas ni boleh buat biskut mazola pulak...ishhhh...sedapnya...
Hmmmm...mak anak lima ni asyik dgn misi perabih almond nibs je...apa cerita pasal misi kempis perut..misi kemas dapur...ohhhh...misi tu still ongoing...tapi lembab sikit macam siput...
Takmau cerita banyak...jom lah jamu mata dengan resepi ni...
Resepi Biskut Bright Eyed Susan
Bahan
- 260gm tepung gandum
- 1/2 sudu teh baking powder
- Secubit garam
- 250g butter
- 125g gula castor
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1 biji kuning telur
Hiasan
- 1 biji putih telur
- Almond nibs secukupnya
- Jem strawberry
Cara
- Ayak tepung, baking powder dan garam. Ketepikan.
- Pukul butter dan gula hingga sebati.
- Masukkan kuning telur dan terus kacau. Tambah esen vanilla dan gaul rata.
- Kaupbalikkan adunan tepung ke dalam mentega dan uli sedikit hingga setakat menjadi doh yang lembut.
- Sukat adunan sebanyak 1/2 sudu besar dan bulat-bulatkan. Ini untuk mendapatkan bentuk yang sama untuk setiap biskut.
- Menggunakan hujung jari tekan tengah2 biskut untuk membentuk lubang.
- Celup permukaan atas biskut dalam putih telur dan kemudian celup ke dalam almond nibs.
- Bakar pada suhu 200 C selama 10 min. Keluarkan sebentar dan paipkan jem di tengah2 lubang.Bakar lagi 10 minit
- Apabila siap, sejukkan biskut di atas redai sebelum disimpan dlm bekas kedap udara.
Biskut ni sedap...crunchy...cuma saya tak sure kalau simpan lama...jem kat atas tu berkulat ke tak...ingat nak buat eksperimen...tapi sekejap je biskut ni abis...anak-anak makan...tak dan nak simpan sikit...hahaha...
Apa kata...nanti nak raya...buatlah biskut ni...mesti puas hati...
Babai
Assalamualaikum mmg sedap saya dh cuba.Terima kasih pada ~aimzs~
ReplyDelete