Monday, 15 June 2015

Stew Ayam

As salam...

Hari ni kelam kabut sikit...maklumlah dah mula sekolah...maksudnya... supirmom pun kena berkhidmat jugak la...dan sekarang dah tambah satu trip lagi...sebab si nombor empat dah start pi tadika...hmmm...nampaknya asyik keluar masuk rumah je sekarang ni...

Masak pun yg senang...hari ni...kangkung belacan dgn ikan goreng...tapi teringat pulak...tak dak lauk berkuah...
hmmm...buat stew ayam lah...kalau tak abis...boleh buat cicah roti pulak nanti..

Si nombor satu suka stew ayam ni...bertambah dia makan nasik...si nombor lima pulak...mengutip carrot dgn kentang...takpelah...janji makan...mak pun suka...lalalala...

Meh...ini resepinya...
Resepi Stew Ayam
Bahan
- 3 keping dada ayam potong kiub
- 3 ulas bawang putih dihiris
- 5 ulas bawang merah dihiris
- 1 hiris halia dihiris memanjang
- 1 batang kulit kayu manis
- 2 biji bunga lawang
- 2 sudu makan tepung gandum
- 1.5 liter air
- 1 sudu teh biji lada hitam ditumbuk kasar
- 1/2 kiub pati ayam
- 2 biji kentang belah empat
- 1 batang carrot dipotong ikut suka
- 1 labu bawang besar belah empat
- 1 sudu makan kicap
- garam secukup rasa
- sedikit minyak utk menumis

Cara
  1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih, bawang merah, halia,kulit kayu manis dan bunga lawang hingga wangi.
  2. Kemudian, masukkan tepung gandum. Kacau sebati sehingga tepung masak.
  3. Tambahkan ayam, masak hingga ayam kecut.
  4. Masukkan air, lada hitam, kiub pati ayam dan kicap. Apabila mendidih, tambahkan kentang, carrot dan bawang besar.
  5. Perisakan dgn garam. 
  6. Masak sehingga kentang dan carrot empuk.
  7. Tutup api. Sedia utk dihidangkan.
Senang dan ringkas...rasa stew ni tak berempah macam sup yg biasa tu...pekat sebab letak tepung gandum...jadi memang sesuai kalau nak dicicah roti benggali....hmmm...tapi saya tak cukup rajin lah nak buat roti benggali ni....takpe lah....makan dgn nasik pun sodddappp!

Babai

No comments:

Post a Comment