Hmmmm...kadang-kadang dah tak tau nak masak apa...mulut rasa teringin nak makan itu ini...tapi malas pulak nak masak...iskkkk...konflik diri betul lah...
Akhirnya...saya buat paprik...sebab ini antara menu feveret anak2...tapi ayam pulak takdak...takpe...kita bubuh je fishball...settle...
Apa lagi...meh usha resepi sempoi sap sap soi ni...
Resepi Paprik Bebola Ikan
Bahan
- 20 biji bebola ikan
- 3 ulas bawang putih dihiris
- 4 biji bawang merah dihiris
- 1 keping halia
- 1 batang serai diketuk
- 1 sudu makan serbuk cili bancuh dgn sedikit air
- 2 sudu makan sos tiram
- 2 sudu makan sos tomato
- 1 sudu makan sos cili thai
- 1 sudu makan kicap manis
- garam dan gula secukupnya
- 4 helai daun limau purut
- sedikit hirisan carrot, cili hijau dan cili merah
- minyak utk menumis
- air jika perlu
- 1 sudu makan tepung jagung bancuh dgn sedikit air
Cara
- Panaskan minyak. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan serai hingga wangi. Tambahkan pes serbuk cili. Kacau hingga garing.
- Kemudian, masukkan sos cili, kicap,sos tiram dan sos cili thai. Kacau sebati.
- Tambahkan bebola ikan. Jika kuah pekat. Masukkan sedikit air.
- Apabila kuah mendidih, masukkan daun limau purut, carrot dan hiasan cili. Perisakan dgn garam dan gula.
- Seterusnya, masukkan bancuhan tepung jagung. Kacau sehingga kuah likat.
- Tutup api. Sedia utk dihidangkan.
Hmmm...senang dan sempoi kan...nampaknya puasa kali ni...saya letih betul...bibir saya kering dan pecah-pecah...tekak pun rasa kering je...rasanya sebab si nombor lima dok breastfeed lagi...dia takmau langsung minum susu botol...tahun lepas tak mcm ni...mungkin sebab tahun lepas...dia duduk dgn pengasuh...petang lepas keja baru pi amik...time tulah pun kalau dia nak breastfeed...owhhhh...si nombor lima...tak kesian kat mak ke?
Takpe...takpe...dugaan bulan posa...okaylah...selamat mencuba ya!
Babai
meacih sayang share resepi.. Jazakillahu khairaa.. ��
ReplyDelete