Wednesday, 3 June 2015

Masak Kurma Telur

As salam...

Ini satu lagi resepi yg senang...saya buat paling sempoi...bahan pun tak banyak...tapi jangan risau...rasanya tetap meletops bak kata juri2 kecik yg ada kat rumah ni...

Kalau mak saya yg masak kurma, bahannya lebih banyak, ada buah keras, ada hirisan bawang dan halia utk tumis, rempah empat sekawan...banyak lah...tapi anaknya ni malas sikit...kita guna apa yg ada je...muahahaha...

Okay ini resepinya...
Resepi Masak Kurma Telur
Bahan
- 7 biji telur direbus
- 4 ulas bawang putih*
- 1/2 labu bawang besar*
- 1 inci halia*
- 1 inci kulit kayu manis
- 1 peket rempah kurma cap O
- 1 kotak kecil santan 
- 3 cawan air
- 3 biji kentang potong empat
- 1 biji cili merah dihiris
- sedikit daun sup dihiris
- 1 sudu teh gula
- garam secukup rasa
- sedikit minyak untuk menumis


Cara
  1. Kisar bahan bertanda * dgn sedikit air hingga halus.
  2. Satukan bahan kisar dan rempah kurma. Kacau sehingga menjadi pes.
  3. Panaskan minyak, masukkan kulit kayu manis dan pes rempah. Masak sehingga pecah minyak. Jika kering, tambah air.
  4. Masukkan santan dan air. Kacau sebati. Apabila kuah mendidih, masukkan kentang dan telur. 
  5. Masak hingga kentang empuk. Tambahkan gula dan garam secukup rasa.
  6. Akhir sekali, masukkan daun sup dan cili merah. Kacau sebati.
  7. Apabila daun sup sudah layu. Tutup api.
  8. Sedia untuk dihidangkan.
Senang kan...bahan pun tak banyak...saya suka guna rempah cap O ni...sebab kena dgn selera saya dan famili...

Boleh gantikan telur dgn ayam atau pun daging, cuma kena tumis rempah empat sekawan bagi wangi dan tambah kerisik...

Hmmmm...selamat mencuba!

Babai

No comments:

Post a Comment