Ehhh...masak lauk jugak hari ni...bosan jugak kalau hari-hari lauk beli...tapi masak yg paling sempoi...sardin...lepas tu goreng telur dadar...hmmmm...abis nasik seperiuk...
Misi hari ni...kemas bilik bawah...bilik ni...bilik tu ala2 guest room lah...selalunya mak ayah atau mak mertua yg tido bilik ni...kalau yg muda2...depa tidoq bilik si nombor satu atau bilik anak pompuan...
Bilik ni takdak apa pun...cuma saya kemas barang dlm almari...baru jumpak kain bengkung time bersalin, barut baby....owhhh...lupa...masa pantang...saya duduk bilik ni...pasal tu ada harta karun time pantang...hiiiii...
Tapi tak abis jugak...sebab panglima dua beradik pun 'sibuk mengemas'...tunggu boss besar balik kerja...pass baton jaga anak...baru buleh concentrate kemas...
Okaylah...byk pulak intronya...meh tengok resepi sempoi ni...
Resepi Sardin
Bahan
- 2 tin sardin cap Ayam
- 4 ulas bawang putih diketuk
- 2 sudu besar cili kisar
- 1 cawan air asam jawa(asam jawa sebesar ibu jari)
- 5 biji cili padi diketuk
- 1 labu bawang besar dihiris
- 1 biji tomato belah empat
- sedikit minyak utk menumis
- gula dan garam secukup rasa
Cara
- Panaskan minyak. Tumis bawang putih sampai wangi.
- Masukkan cili kisar. Masak hingga garing.
- Kemudian, masukkan cili padi, sardin dan sosnya. Tambahkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Masak hingga pecah minyak.
- Akhir sekali, masukkan bawang dan tomato. Masak hingga tomato layu.
- Tutup api. Sedia utk dihidangkan.
Cili padi tu...saya ketuk je...nak bagi rasa pedas2 sikit...kalau nak pedas lagi...tumbuk lumat lah ya...tambah lagi amaunnya...
Saya suka sardin yg ada rasa masam2...sebab masam tu potong bau sardin tu...pasal tu lah lepas bubuh air asam...tambah lagi dgn tomato...
Bila masak sardin ni...kalau tak abih...buleh buat sandwich pulak...so taklah membazir kan...
Hmmm...selamat mencuba!
Babai
No comments:
Post a Comment