Pau gebu sudah...pau labu pun sudah...hmmm...hari ni...buat pau keledek pulak...
Sepatutnya guna keledek ungu...tapi saya beli keledek oren...tengok kulit keledek tu kaler ungu...pasal tu lah beli tapi rupanya tipahhhh tertipu...hahaha...salah beli lah...itu keledek...kulit saja ungu...isinya oren...
Resepinya saya ambil kat SINI...dan saya tokok tambah sikit...
Owhhhh...takmau cerita panjang...jom tengok resepinya...
Resepi Pau Keledek
Bahan
Doh Pau
- 250g tepung pau
- 1 1/2 sudu teh instant yeast
- 3 sudu besar gula castor
- 2 sudu besar susu tepung (tak letak)
- 1 sudu teh shortening
- 150ml air
- 1 sudu teh garam
- 150g keledek - rebus hingga lembut
- sedikit pewarna merah (saya tambah)
Cara
- Satukan keledek, air, pewarna merah, gula dan garam. Kisar hingga halus.
- Dalam mangkuk adunan, masukkan tepung, yeast dan shortening. Gaul sebati.
- Tambahkan bahan yg telah dikisar. Uli hingga menjadi doh kenyal dan lembut.
- Rehatkan doh sehingga kembang dua kali ganda. (1 jam) **tutup mangkuk adunan dgn kain lembab.
Inti
- 150g keledek - rebus sampai empuk dan dilenyek halus.
- 2 sudu besar gula
- 2 sudu besar air
- secubit garam
Cara
- Masak gula, garam dan air hingga gula larut.
- Masukkan puree keledek. Kacau sebati
- Angkat dan bulat-bulatkan sebesar guli.
- Sedia untuk digunakan.
Sekarang, kita akan bentukkan pau.
- Bahagikan doh yg telah direhatkan kepada 16 bahagian doh kecil.
- Canai doh kecil. Letakkan inti di tengah-tengah.
- Bahagikan kepada 6 bahagian. Tarik satu bahagian ke tengah. Buat sehingga semua bahagian di tarik ke tengah.
- Buat sehingga semua doh habis.
- Rehatkan doh sehingga kembang sekali ganda.
- Sementara doh direhatkan, panaskan kukusan.
- Seterusnya kukus pau selama 9-12 minit.
- Sedia utk dinikmati.
Hasil kejadian...pau mmg gebu...cuma anak-anak saya tak suka inti keledek..si nombor tiga mintak inti coklat...sebenarnya utk inti tu...boleh letak apa pun...ikut citarasa masing-masing...
Nampak gayanya...resepi pau ni akan dibuat lagi...tapi saya nak tukar intinya dan masa canai doh tu...nipiskan lagi...pastu bentukkan comel-comel...
Apa yg ditunggu...selamat mencuba!
Babai
No comments:
Post a Comment