Pagi tadi kan dah goreng cempedak...jadi utk lunch saya masak satu lauk je...saya agak mesti rakyat jelata dah kenyang makan cucuq cempedak...
Dan lauk yg saya masak tu gulai ayam...senang...ada kuah...ada ayam...nanti mlm,kalau takmau makan nasik...kuah tu buleh buat cicah roti...dah kata takmau makan nasik waktu mlm kan...hahaha...
Jadi malam ni kita makan roti...saya pernah tengok pasal roti ni dlm satu rancangan makan2... nampak tempting...alang2 nak makan roti...jom kita cuba buat roti ni...utk resepi roti...saya guna resepi roti yg biasa saya guna..tapi saya letak juga resepinya...untuk kari ayam tu...guna resepi kari ayam yg biasa je...nak guna kari kambing...kari daging pun buleh...hikssss...
Okaylah cerita banyak pun tak guna kannn...jom tengok resepi doh rotinya...
Roti gebu + kari pekat |
Bahan utk doh roti
- 250g tepung roti
- 50g gula castor
- 50g butter
- 1 sudu teh instant yeast
- 1/2 sudu teh bread improver
- 1/2 sudu teh garam halus
- 1 sudu teh susu pekat manis
- 1 biji telur
- 100ml air suam
Untuk inti
~guna kari ayam
Untuk glaze
~kuning telur dan sedikit bijan hitam
Cara
- Satukan air suam,yeast dan gula. Tunggu hingga berbuih.
- Dalam mangkuk adunan, campurkan tepung, gula,garam,telur,butter dan bread improver. Gaul rata.
- Tambahkan larutan yeast sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yg kenyal. Doh ini sedikit melekat jadi sebelum rehatkan doh, sapukan sedikit minyak pada seluruh permukaan doh.
- Rehatkan doh sehingga saiznya naik dua kali ganda.
Setelah doh naik dua kali ganda, kita akan mulakan operasi seterusnya...
Bahan utama |
Berikut adalah langkah-langkahnya
1. Letakkan kertas minyak dalam mangkuk kecil supaya senang nak letak kuah kari. |
2. Kemudian, letak kari ayam ke dalam kertas minyak tu. |
3. Dengan berhati-hati bunjutkan kertas minyak. |
4. Seterusnya,balut bunjut kertas minyak dgn aluminium foil. |
5. Leperkan doh dan letak 'parcel' kari ayam ditengah. |
6. Bungkus dgn kemas dan rehatkan doh sehingga naik sekali ganda. |
7. Sapu kuning telur dan taburkan bijan hitam. |
8. Masukkan dalam oven yg telah dipanaskan. Bakar pada suhu 160C selama 15 - 25 mins. |
EApabila dah masak, sapukan sedikit butter / susu segar pada permukaan roti. Ini bertujuan utk mendapatkan roti yg lembut...
Hmmm...bila roti dah masak...mmg tak sabar nak makan...dah lah masa dok bakar roti tu...wanginya bau roti...dan sekarang nak tengok hasil kejadiannya pulak...
Kerat empat dan koyakkan... * * * * |
Dan hasilnya memang perghhh...sedap lah...ehhhh...mcm masuk bakul angkat sendiri pulak...mmg sedap...roti yg gebu gebas dan cicah pulak dgn kari yg pekat...hmmmm...taktau nak kata apa lah...
Paling kesian...Boss Besar tak dpt merasa...dia ada dinner kat luar...saya watsap gambar je kat dia...u tengok skrin aje ya bang!
Okaylah...cubalah buat roti ni...pasti tak menyesal!
Babai
No comments:
Post a Comment