Thursday, 1 October 2015

Cantonese Yee Mee

As salam...

Apakah menu bukan nasik utk malam ni? Owhhh saya teringin nak makan sizzling mee...tapi apalah nasib badan...tiga kedai saya pi...shitake mushroom takdak pulak...selalunya kalau takmau beli...banyak je ada kat kedai tu...

Jadi...tukar buat cantonese yee mee aje...resepi ikut apa yg ada...sedap ka tak sedap ka...itu belakang kira...berani depa kata tak sedap...mak hangpa jegil mata baru hangpa tau...hahaha...


Tapi jgn risau...sedap...gerenti jadi...ini resepinya
Resepi Cantonese Yee Mee
Bahan
- 5 keping yee mee
- 1 mangkuk isi ayam
- 3 ulas bawang putih dicincang
- 2 hiris halia diketuk
- 1 sudu makan sos tiram
- 1 kiub pati ayam
- 2 sudu makan perencah makanan hilal
- 1 biji carrot di potong ikut suka
- 3 pokok sawi pakchoy
- 2 keping fish cake dihiris
- 1 biji cili merah dipotong kasar
- 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
- sedikit bancuhan tepung jagung
- garam dan gula secukup rasa
- air secukupnya
- sedikit minyak masak

Cara
  1. Goreng yee mee sekeping demi sekeping hingga garing. Ketepikan.
  2. Panaskan dua sudu makan minyak masak. Tumis bawang putih dan halia hingga wangi.
  3. Masukkan isi ayam. Masak hingga ayam kecut.
  4. Tambahkan air secukupnya. Masukkan kiub pati ayam, perencah makanan hilal, sos tiram, serbuk lada hitam dan carrot.
  5. Masak hingga mendidih. Tambahkan fishcake dan perisakan dgn garam dan gula. Tambahkan bancuhan tepung jagung. Masak hingga kuah likat dan berkilat.
  6. Akhir sekali, masukkan sawi pak choy dan cili merah.
  7. Tutup api.
  8. Untuk menghidang, letakkan yee mee yg telah di goreng dan curahkan kuah ke atasnya.
Wahhhh...sekejap je dah siap...macam biasa lah...kalau nak pedas...ketuklah cili padi dan masukkan dalam kuah...saya masak tak pedas...maklumlah rakyat jelata kecik2 lagi...

Kruk krak kruk krak bila makan yee mee ni...tapi si nombor dua suka yee mee yg dicelur...ikut awak lah anak2...janji makan dan habis...

Alhamdulillah...laku cantonese yee mee hari ni...habis...lepas ni buleh buat lagi sbb resepinya simple aje...

Okaylah.selamat memasak ya!

Babai


No comments:

Post a Comment