Pulut antara benda yg saya suka makan...jadi ralit bila makan pulut ni..cuma nanti bersabar je lah bila angin satu badan...time tu...baru lah nak menyesal makan pulut kan...hmmmm
Hari ni...buat serimuka durian...sebabnya...semalam boss besar ada beli serimuka ni...4 ketul kecik...mana cukup...hahahaha...nak makannya ramai...boss besar kata mahaiiiii...tak buleh beli banyak...laaaaa...
Apa lagi...sebab tak puas makan...jom masak sendiri...buleh makan puas2...buleh berbahagi dgn jiran jugak...
Ini resepinya
Resepi Serimuka Durian
Bahan
Lapisan Bawah
- 2 cawan pulut direndam 2 jam
- 2 cawan santan cair
- 1 sudu teh minyak jagung
- 1/2 sudu teh garam
Lapisan Atas
- 3 cawan santan
- 1 cawan gula pasir
- 1/2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung kastard
- 1/4 cawan tepung beras
- 1 cawan isi durian
- 1 biji telur
- 1/2 sudu teh garam
Cara
- Basuh bersih beras pulut yg telah direndam. Satukan semua bahan lapisan bawah. Gaul rata.
- Pindahkan ke dalam loyang 10x10 yg telah di alas plastik.
- Kukus selama 30 minit.
- Setelah 30 minit. Tekan dan ratakan lapisan pulut sehingga padat.
- Sementara menunggu lapisan pulut masak, kita siapkan lapisan atasnya pula,satukan semua bahan. Masukkan dlm blender. Kisar hingga sebati.
- Masukkan adunan ke dalam periuk, masak sekejap sehingga naik wap sahaja, jgn biarkan bertukar kental.
- Apabila telah naik wap, tuangkan adunan atas ini ke atas lapisan pulut.
- Masukkan ke dlm kukusan. Kukus 20 minit.
- Bagi mengelakkan air wap menitis ke atas permukaan kuih, balut tudung kukusan dgn kain.
- Apabila sudah masak, buka tudung kukusan, masak lagi lebih kurang 10 minit. Ini untuk mengeringkan jika ada lapisan air yg terbentuk di atas permukaan kuih.
- Sejukkan kuih sebelum dipotong menggunakan pisau plastik.
- Sedia utk dihidangkan.
Hmmmm...bila dah siap tu...puas betul makan...abihlah segala diet...aishhhh...
Kuih ni sedap...rasa lemak bahagian atas tu dgn rasa isi durian...bila bergabung...mantopppp!
Jadi...apa yg ditunggu lagi...selamat mencuba!
Babai
No comments:
Post a Comment