Semalam...masa pi pasar malam...saya beli telur itik...hmmm...nak cuba buat telur masin sendiri lah...
Paling suka makan telur masin...si nombor dua...kalau rebus 3 biji...tak sorok telur masin tu...buleh habis kat dia sorang ja...aishhhh...
Jadi...jom bereksperimen buat telur masin...harapnya lepas dua tiga minggu...bulehlah makan telur masin ni...
Resepi Homemade Telur Masin
Bahan
- 10 biji telur itik
- 1 mangkuk garam kasar
- 3 cawan air panas
- balang plastik bertutup
Cara
- Basuh telur itik sehingga bersih.
- Satukan garam dan air panas. Kacau sehingga garam larut.
- Biarkan air garam sejuk sehingga suhu bilik.
- Masukkan air garam ke dalam balang plastik. Kemudian masukkan telur itik tadi. Tambahkan air sehingga balang penuh
- Tutup balang dgn penutup.
- Rendam lebih kurang dua minggu utk mendapatkan telur masin.
Apa lagi...kita tunggu hasilnya nanti...
Babai
No comments:
Post a Comment