Thursday, 13 August 2015

Homemade Telur Masin

As salam...

Semalam...masa pi pasar malam...saya beli telur itik...hmmm...nak cuba buat telur masin sendiri lah...

Paling suka makan telur masin...si nombor dua...kalau rebus 3 biji...tak sorok telur masin tu...buleh habis kat dia sorang ja...aishhhh...

Jadi...jom bereksperimen buat telur masin...harapnya lepas dua tiga minggu...bulehlah makan telur masin ni...


Resepi Homemade Telur Masin
Bahan
- 10 biji telur itik
- 1 mangkuk garam kasar
- 3 cawan air panas
- balang plastik bertutup

Cara
  1. Basuh telur itik sehingga bersih.
  2. Satukan garam dan air panas. Kacau sehingga garam larut.
  3. Biarkan air garam sejuk sehingga suhu bilik.
  4. Masukkan air garam ke dalam balang plastik. Kemudian masukkan telur itik tadi. Tambahkan air sehingga balang penuh  
  5. Tutup balang dgn penutup.
  6. Rendam lebih kurang dua minggu utk mendapatkan telur masin.
Apa lagi...kita tunggu hasilnya nanti...

Babai

No comments:

Post a Comment