Wednesday, 5 August 2015

Asam Pedas Rebus dgn Timun

As salam...

Dah lama tak buat asam pedas versi rebus ni...selalunya dok buat yg tumis tu...

Kalau hirup kuah asam pedas pun sodappp jugak kannnn...goreng ikan gelama masin...tumbuk sambal belacan...perggggghhh...bertambah nasik dlm pinggan tu...


Okaylah...takmau membebel banyak...meh tengok resepinya
Resepi Asam Pedas Rebus dgn Timun
Bahan
- 3 ekor ikan kembung dibersihkan
- 5 biji bawang merah*
- 2 ulas bawang putih*
- 1 sudu kecil belacan*
- 2 sudu makan cili kisar
- 1 keping asam keping
- 4 cawan air
- 1 genggam daun kesum
- 1/2 batang timun dipotong
- garam secukup rasa

Cara
  1. Tumbuk semua bahan * hingga lumat.
  2. Masukkan bahan tumbuk,cili kisar dan asam keping ke dalam periuk. Tambahkan air.
  3. Masak hingga mendidih.
  4. Kemudian, masukkan ikan dan timun. Tambahkan garam secukup rasa. Jika kurang masam, boleh lah ditambah sedikit air asam jawa.
  5. Tutup api apabila ikan telah masak.
Sebab dah lama tak makan asam pedas rebus ni...asyik dok menambah nasik je...sedap sbb isi ikan tu dicicah dgn sambal belacan...massm kuah asam pedas berganding dgn masin ikan gelama masin...ishhhh...taktau nak cerita lah...hahaha...

Apa lagi...selamat memasak!

Babai



No comments:

Post a Comment