Friday, 17 April 2015

Gelama Masak Taucu

As salam...

Masak apa hari ni? Saya cuma goreng ikan dan buat masak taucu je...sebab sup ayam utk dinner semalam pun ada lagi...sup tu saya panaskan balik dan mula2 plan nak goreng telur dadar...tapi si nombor dua tu...gatal2 kat tangan dia tak hilang lagi...jadi seisi rumah pun kena berpantang makan telur jugak...

Okaylah...tak mau cerita panjang...ini resepinya.



Resepi Gelama Masak Taucu

Bahan
- 3 ekor ikan gelama dibersihkan - digaram kunyitkan
- 1/2 labu bawang besar dihiris
- 4 ulas bawang putih dihiris
- 2 hiris halia
- 1 batang serai diketuk
- 1 cawan air asam jawa(asam jawa sebesar ibu jari bancuh dgn air)
- 1 peket taucu (cap bilal ~40g)
- 1 sudu makan kicap manis (nak bagi kaler gelap)
- gula secukup rasa
- sedikit hirisan capsicum hijau dan merah@cili hijau dan merah
- minyak masak utk goreng ikan

Cara
  1. Goreng ikan sehingga garing. Ketepikan.
  2. Ambil dua sudu makan minyak menggoreng ikan. Masukkan ke dalam kuali.
  3. Tumis bawang besar, bawang putih, halia dan serai hingga layu.
  4. Tambahkan taucu. Goreng sekejap.
  5. Masukkan air asam jawa dan kicap. Gaul sebati. Perisakan sedikit dgn gula utk seimbangkan rasa masam, manis dan masinnya.
  6. Kemudian, tambahkan ikan dan cili. Kacau sekejap dan  bila kuah mendidih, tutup api. 
  7. Sedia utk dihidangkan.
Senangkan! 
Biasalah...mak anak lima dan lauk sempoi berpisah tiada.... phewwww...

Selamat mencuba!

Babai


1 comment: