Thursday, 4 February 2016

Kari Ayam Tanpa Santan

As salam...

Nampaknya sekarang ni mmg musim demam...anak2 saya pakat sorang2 demam...si nombor lima dah okay...si nombor tiga pulak demam...dah empat hari tak pi sekolah...dan hari ni berjangkit pulak kat si nombor empat...panasnya sampai 39C...

Kalau ikutkan hati ni mmg malas nak masak tapi sbb dah empat hari saya dok beli nasik bungkus..hari ni kena lah bagi dapoq berasap sikit...menu yg nak masak ni mestilah kari sbb anak2 suka kan...tapi santan pulak abih...okey...takdak hal punya...kita buat kari tak bubuh santan...


Ini resepinya...
Resepi Kari Ayam Tanpa Santan
Bahan
- 1/2 ekor ayam potong kecil
- 5 ulas bawang putih*
- 1/2 inci halia*
- 3 sudu makan serbuk kari daging FAIZA
- 500 ml air
- 2 biji kentang dipotong empat
- 2 biji tomato belah empat
- garam dan gula secukup rasa

Bahan tumis
- 1 labu bawang besar dihiris
- 5 ulas bawang  putih dihiris
- 3 pelepah daun kari
- rempah 4 sekawan (bunga cengkih,bunga lawang,buah pelaga,kulit kayu manis)
- minyak utk menumis

Cara
  1. Tumbuk halus bahan bertanda*. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak. Tumis bahan tumis hingga bawang garing.
  3. Masukkan ayam. Kacau sebati. Masak sehingga ayam kecut.
  4. Tambahkan bahan yg telah ditumbuk dan serbuk kari. Goreng sehingga terbit bau.
  5. Kemudian, tambahkan air. Biarkan hingga mendidih.
  6. Masukkan pula tomato dan kentang. Renehkan sehingga kentang empuk.
  7. Perisakan dgn garam dan gula.
  8. Tutup api apabila kentang dan ayam masak sempurna dan cukup rasa.
Simple je bahannya kan? Selama ni biasa buat kari yg bersantan, jadi bila masak versi takdak santan ni, takut jugak kalau tak jadi...tapi alhamdulillah...sedap dan anak-anak suka...bila bubuh tomato, ada rasa masam-masam sikit...dan kari ni saya buat berkuah sbb anak saya mmg suka makan lauk yg berkuah...bila direneh lama, bawang besar yg ditumis dan tomato tu hancur, jadi kuah jadi agak pekat...macam kari yg bubuh santan jugak, awalnya saya pikir kalau tak bubuh santan, mesti kuahnya ceroi tapi nampaknya sangkaan saya meleset...

Memang sedap...Boss Besar tak makan nasik, jadi dia makan roti cicah dgn kari ni...kiranya setengah ekor ayam tu mmg utk sekali hidangan je...dan si nombor tiga mintak saya masak lagi kari yg macam ni...

Jadi apa yg ditunggu lagi...selamat memasak ya!

Babai


2 comments:

  1. Salaam. Nak tanya, kenapa kena masukkan bahan halus bertanda*? Kenapa tidak sekalikan dalam bahan tumis ya? Saya dah cuba resepi ini, memang sedap. Cuma tertanya tanya kenapa ada bahagian bahan halus bertanda* yang dimasukkan kemudian daripada bahan tumis. Terima kaseh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. Mungkin pemilik resipi taknak bahan yang ditumbuk tu cepat hangit atau menyerap banyak minyak ketika menumis rempah ratus nya.

      Delete