Salam...
Masak apa hari ni?
Untuk makan tengahari hari ni, saya masak simple je..masak lemak putih kobis, sambal sotong dengan ikan goreng.
Sambal sotong tu tak pedas pun, maklumlah anak-anak kecik lagi..kalau masak pedas, alamat tak makanlah depa..
Jom layan resepi saya ni..kalau ikut anak tekak saya..sedaplah...(terpaksa puji diri sendiri...hahahaha)
Sambal Sotong |
Resepi Sambal Sotong
Bahan
-5 ekor sotong sederhana besar (bersihkan, dan potong ikut suka)
-10 biji cili kering ( rebus untuk bagi lembut, kalau tak..rendam dalam air panas je)
-3 ulas bawang putih
-1 labu bawang besar (Bahagi 2...separuh dikisar,dan separuh lagi dihiris)
-Setengah biji tomato ( saya nak perabis stok dlm peti ais..takdak pun takpa)
-Sedikit belacan
-Sedikit air asam jawa (nak letak cuka pun boleh)
-Gula dan garam secukup rasa)
Cara
- Kisar cili kering, bawang besar, tomato,bawang putih dan belacan sampai hancur.
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga terbit minyak dan garing.
- Masukkan sotong, kacau, jangan panik kalau nampak mcm kurang air je sbb nanti sotong tu akan kecut dan keluarkan airnya.
- Tambah air asam jawa, garam dan gula, kacau lagi bagi mesra. Time ni, kena pandai adjust rasa, kalau suka manis lebihkan gula...yg penting, mesti seimbang rasa masam, manis dan masinnya
- Last sekali, letakkan bawang besar yang kita hiris tadi
- Tunggu sampai sotong masak, dan sedia untuk dihidangkan...
Kalau masak sotong, jangan lama sangat, nanti sotong tu jadi liat, tak pasal-pasal terasa mcm makan getah tayar basikal pulak. (org yang bagi perumpamaan ni, pernah makan tayar basikal ka? hahaha)
So apa lagi...cubalah resepi dari mak anak lima ni...
Babai
~aimzf~
No comments:
Post a Comment