Friday, 12 December 2014

Ikan Goreng Cabai

Salam...

Hari ni menu tengahari ialah ikan goreng cabai...cabai tu cili kalau ikut loghat utara. Ini antara lauk yg mak saya selalu masak masa kami sepuluh beradik kecik - kecik dulu...sampai la ni...saya tau...lauk ni still jadi peberet (baca : favourite) adik bongsu saya...betui tak Mat?

Bila dah ada anak ni...baru saya tau kenapa mak saya selalu masak ikan cabai ni...mak saya surirumah... anak ramai...mana sempat nak masak lauk yg complicated...so lauk ni senang ja...bahan-bahannya...cuma sambal belacan dan ikan goreng...mak akan tumis sambal belacan tu sampai garing...dan masukkan ikan...lepas tu perasakan dengan gula dan garam...nak cantik sikit...letaklah hirisan bawang besaq...dah siap...kenyang kami adik beradik  makan...

Tapi untuk masak cabai ni...saya ada tokok tambah sikit...

Apa lagi...mai tengok resepinya.



Ikan Goreng Cabai


Resepi Ikan Goreng Cabai

Bahan

- 6 ekor ikan selar (paling best kalau guna ikan sardin/selayang)
- 8 biji cili hidup
- 5 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 sudu cili kisar
- 1/2 labu bawang besar dihiris
- 1 biji tomato dihiris
- 1/2 inci belacan
- sedikit air asam jawa
- garam dan gula secukup rasa
- Minyak masak

Cara


  1. Siang ikan dan dibasuh bersih. Lumur ikan dengan garam dan kunyit. Goreng ikan sehingga garing. Ketepikan.
  2. Tumbuk bawang merah,bawang putih,cili hidup dan belacan hingga lumat.
  3. Panaskan minyak,goreng tomato dan bawang besar sampai layu, tambah cili  dan bahan yg ditumbuk tadi. Goreng hingga garing.
  4. Tambahkan air asam jawa,gula dan garam secukup rasa. Akhir sekali,masukkan ikan dan gaul sebati.Masak sebentar sehingga semua ikan disalut dengan cabai.
  5. Sedia untuk dihidangkan.
Apa lagi...cubalah resepi ni...sekarang lauk masak cabai ni jugak jadi kegemaran famili saya...


Penutup bicara..mempersembahkan pelakon utama ikan goreng cabai ni...


Ikan Selar (saya panggil ikan pelata)





Babai

~aimzf~




No comments:

Post a Comment