Sunday, 15 February 2015

Jeli Kelapa

Salam...

Panas-panas ni...kalau dapat makan jeli kelapa baru keluar peti ais...bestnya...


Masa pi pasar hari tu...saya beli 4 biji kelapa muda...sebabnya si nombor empat suka minum air nyior muda nih...beli lah kat dia...

Dua biji dah selamat diminum... Hmmm...saya pikir yang lagi dua tu...buat jeli saja...

Meh tengok resepinya...saya guna agar-agar tali balance buat puding jagung hari tu...

Resepi Jeli Kelapa

Bahan
- 1/2 peket agar-agar tali ( cap burung layang-layang)
-500 ml air
- 1000 ml air kelapa (dari dua biji kelapa)- asingkan air dan isinya
- 3/4 cawan gula
- 2 helai daun pandan disimpul

Cara

  1. Rebus agar-agar, daun pandan dengan air sehingga agar-agar larut.
  2. Kemudian tambahkan gula. Kacau dan tunggu hingga gula larut sepenuhnya.
  3. Tapiskan larutan agar-agar dan kemudian dimasukkan semula ke dlm periuk. Ini bertujuan untuk memastikan tiada lagi saki baki agar-agar yg tak larut.
  4. Tambahkan air kelapa. Kacau dan tunggu hingga sekali mendidih. Tutup api.
  5. Tuangkan larutan agar-agar ke dalam bekas yang sesuai. Letakkan isi kelapa yg telah di potong kasar di atasnya.
  6. Sejukkan di dalam peti ais.
  7. Sedia untuk dihidangkan.
Tekstur jeli ni lembut...tak macam agar-agar yg boleh dipotong. Jeli ni kena makan dengan sudu. Kalau suka jeli yg keras...boleh je kurangkan air. Saya letak daun pandan sebab nak dapat aroma pandan tu...macam kita guna kelapa pandan lah kiranya...dan amaun gula tu terpulang lah ya...kalau suka manis...boleh saja tambahkan gula...

Hmmmm...dah panjang lebar ni...selamat mencuba!

Babai

No comments:

Post a Comment