Tuesday, 7 June 2016

Petola Tumis Air

As salam...

Hari kedua posa...nampaknya rakyat jelata masih kuat lagi...maklumlah cuti sekolah kan...kerja depa...tengok tv dan main games je...cuma depa komplen bila si nombor empat dan si nombor lima dok makan aiskrim depan depa...tabahlah anak-anak...adik hangpa tak reti lagi...

Setakat ni...masih belum pi bazar ramadhan lagi...aishhhh...baru dua hari posa kan...tunggulah lepas ni...hiksssss...

Untuk sahur, anak-anak saya suka lauk yg berkuah...sapa lah rajin nak masak pagi-pagi kan...jadi menu penyelamat...mestilah sayur...buat aje sayur air...settle masalah...


Sekarang jom tengok resepi ni...
Resepi Petola Tumis Air
Bahan
- 1 biji petola
- 1 batang carrot
- 3 ulas bawang putih dihiris
- 1 hiris halia
- 1 biji cili dihiris
- 1 biji telur
- 1 genggam ikan bilis
- sedikit minyak utk menumis
- air secukupnya
- garam secukup rasa
- secubit serbuk lada hitam

Cara

  1. Potong petola ikut suka. Ketepikan
  2. Hiris carrot. Ketepikan.
  3. Panaskan minyak. Tumis bawang putih, halia dan ikan bilis hingga terbit bau.
  4. Masukkan air dan carrot.
  5. Apabila air mula mendidih, pecahkan telur. Biarkan hingga telur masak sebelum dimasukkan petola dan cili merah.
  6. Tambahkan serbuk lada hitam dan garam secukup rasa.
  7. Tutup api apabila petola mula empuk.
  8. Sedia utk dinikmati.
Simple kan? Rakyat jelata pun suka...kalau si nombor dua, dihirupnya kuah sayur ni...

Hmmm...macam mana? Selamat mencuba...

Babai

No comments:

Post a Comment