Hari ni saya buat kuih dulu-dulu...lepat liat ni feveret adik saya...bila dia balik kampung...mak saya mesti buat lepat liat ni...
Boss besar jarang-jarang makan lepat ni...saya rasa sebab ini kuih sebelah utara kot...tapi tadi bila dia makan...dia cakap sedap...hmmnn...nampaknya ada lagi sorang peminat lepat ni...
Kalau ikut resepi...bancuhan tepung cuma guna air gula merah je...tapi mak saya bubuh santan...supaya lepat tu rasa lemak...lepas tu letak pulak inti kelapa kat tengah...owhhhh...bestnya...
Ini resepinya...
Resepi Lepat Liat
Bahan
- 2 cawan tepung pulut
- 1 cawan gula merah
- 1/2 cawan santan pekat
- 1/2 cawan air
- 1/2 sudu teh garam
- kelapa parut secukupnya digaul dgn sedikit garam
- daun pisang yg telah dilayur
- sedikit minyak masak
Cara
- Satukan gula merah, gula pasir, air,santan dan garam di dalam periuk.
- Masak hingga mendidih.Tapis dan biarkan sehingga sejuk.
- Kemudian, masukkan tepung pulut sedikit demi sedikit ke dalam air gula tadi hingga menjadi adunan yg likat.
- Ambil daun pisang, sapukan sedikit minyak. Letakkan anggaran satu sudu makan adunan lepat. Letak inti kelapa kat tengah dan balut. Buat sehingga habis.
- Masukkan lepat ke dlm kukusan yg telah dipanaskan. Kukus selama 20 minit atau hingga masak. (Lepat masak bila permukaannya licin dan tidak melekat)
- Sejukkan sebelum dihidang.
Senangkan...patutlah mak saya selalu buat lepat liat ni...mak saya pesan adunan tepung tu jgn keras...nanti lepat tak liat...tapi jadi keras...itu sebab kena masukkan tepung sedikit demi sedikit...bila dah dpt adunan yg likat tu...kira dah okaylah tu...cuma masa nak balut dgn daun pisang tu...mencabar sikit...hahaha...lepas tu...tujuan sapu minyak kat daun pisang...supaya lepat tak lekat dkt daun pisang bila dah masak nanti...
Hmmmm...nampaknya saya puas hati lah...berjaya jugak buat lepat liat...ehhhh...takdak sapa nak order lepat liat dekat aiiiii ke?
Babai
Babai
terbaikk
ReplyDeleteJazakillahukhair dek, akk amik respinyer yer.. ingt nk try jap lg... Moga2 mnjadik lah hendaknyer.. insyaAllah
ReplyDelete