Friday, 7 August 2015

Ketupat Sotong

As salam...

Ini antara menu kelate yg saya suka...sebab sotong dan pulut tu memang feveret...mula2 saya rasa pelik jugak...sotong disumbat pulut tu...mcm logik jugak...tapi bila ada gula merah...dah jadi lain macam pulak...maklumlah selama zaman anak dara dulu...kalau sotong...menu yg dimasak cuma sambal sotong atau sotong kicap je...

Tapi bila makan ketupat sotong ni...sodapppp pulak dan baru2 ni bila pi market...ada sotong yg fresh...beli la sikit...stok pulut pun ada...beli masa balik kelate hari tu...jadi jom cuba buat sendiri ketupat sotong ni...


Resepi Ketupat Sotong
Bahan
A
- 10 ekor sotong-buang tulang,kulit,dakwat dan gigi sotong.
- pencungkil gigi secukupnya

B
- 1/2 cawan pulut
- 1/2 cawan santan
- 1/4 sudu teh garam

C
- 2 cawan santan
- 1 hiris halia
- 100g gula nise
- 3 helai daun pandan
- 1 sudu teh garam

Cara


  1. Pulut dibasuh hingga bersih. Kemudian satukan bahan B dgn pulut. Rendam 30 minit.
  2. Selepas tiga puluh minit, masukkan pulut ke dlm sotong hingga 3/4 penuh, sumbatkan kepala sotong. Sematkan dgn pencungkil gigi.
  3. Dalam periuk yg sesuai, gaulkan bahan C sehingga gula larut. Masukkan sotong.
  4. Rebus atas api perlahan hingga kuahnya hampir kering.
  5. Tutup api. Sedia utk dihidangkan.
Senangkan...yg renyah tu masa nak sumbat sotong...memandangkan saya ni bukan ore kelate...jadi ketupat sotong ni tak lah secantik ketupat sotong yg ore kelate buat...tapi takpe...boss besar cakap...
*
*
*
*
LULUS
*
*
*
*
Hahaha...

Selamat menjamu selera!

Babai

No comments:

Post a Comment