Friday, 21 August 2015

Cucur Jagung Yang Sempoi

As salam...

Petang-petang ni...perut mesti mintak diisi...bukan nak makan yg berat2 pun...nak mengunyah aje...

Dalam peti ais...ada isi jagung...lebih kurang satu cawan...hmmm...kalau buat bubur...sikit je...nanti tak puas makan pulak...jadi kita buat cucur jagung je...cuma guna dua bahan utama...jagung dan tepung gandum...kalau letak byk aksesori aka sayur mayur pun...nanti anak2 tak makan...

Masa bancuh tu, guna air panas mendidih...bila dituang dlm tepung...tepung tu jadi masak...bila goreng nanti...cucur tu lembut di dalam tapi garing kat luar...sedapppp...teknik ni pun buleh diguna pakai bila buat cucur udang... 

Apa lagi...ini resepinya...
Resepi Cucur Jagung
Bahan
- 3/4 cawan isi jagung
- 2 cawan tepung gandum
- 2 cawan air mendidih
- 1 sudu teh garam halus
- 1 sudu teh gula
- 1/2 sudu teh baking powder
- sedikit serbuk kunyit (takmau letak pun takpa)
- minyak utk menggoreng

Cara

  1. Satukan jagung, tepung,garam,gula,serbuk kunyit dan baking powder. Gaul sebati.
  2. Tambahkan air panas, kacau dgn senduk hingga sebati. Rehatkan 10 minit supaya adunan mesra.
  3. Panaskan minyak, jemputkan sedikit adunan, masukkan ke dlm minyak. Goreng hingga masak.
  4. Buatlah sehingga habis.
  5. Angkat dan toskan.
  6. Sedia utk dihidangkan.
Amacam...senang kan! Cucur ni sedap dimakan panas2...kami anak beranak cicah dgn sos cili thai...dan bila sejuk pun,cucur ni masih lembut lagi...tak liat...

Hmmm...dah dapat idea utk makan petang tak? Apa lagi...cuba lah!

Babai

No comments:

Post a Comment