Wednesday, 22 July 2015

Gulai Kuning Ikan Aya dgn Kacang Panjang

As salam...

Sekejap je dah abis cuti raya...saya sampai shah alam pukul 3.30 pagi tadi...hmmmm...jalan jammed jugak....rnr penuh org...boss besar pun asyik mengantuk je...jadi banyak berenti...dia nak tido...balik pun  ikut jalan lama..tapi jalan lama pun kereta banyak ..sama macam highway...

Hari ni...saya masak yg paling senang...buat satu lauk je utk lunch ni...letih you walaupun saya tak drive tapi still tak buleh tidoq sbb dok meneman boss besar bersembang...bukan apa...satgi takut dia terlelap jugak...

Okaylah...inilah resepinya...

Resepi Gulai Kuning Ikan Aya dgn Kacang Panjang
Bahan
- 1 ekor ikan aya dipotong keping
- 3 ulas bawang putih*
- 5 ulas bawang merah*
- 1/2 inci kunyit hidup*
- 1 cm lengkuas*
- 3 keping asam keping
- 1 sudu makan cili kisar
- 10 urat kacang panjang dihiris
- 1 biji timun di potong kasar
- 2 biji cili merah dipotong kasar
- 1 kotak santan
- 2 cawan air
- sedikit gula nise
- garam secukup rasa

Cara
  1. Bersihkan ikan, masukkan ikan ke dalam periuk, tambahkan air secukupnya. Masukkan asam keping dan satu sudu besar garam. Rebus ikan sehingga airnya hampir kering. Tutup api. Ketepikan.
  2. Kisarkan semua bahan bertanda * hingga halus.
  3. Pindahkan bahan kisar ke dalam periuk yg bersesuaian. Tambah air. Masak hingga mendidih.
  4. Kemudian, masukkan santan dan ikan. Kacau perlahan-lahan supaya ikan tak hancur.
  5. Perisakan dgn garam dan gula nise. Tambahkan asam keping jika perlu.
  6. Akhir sekali, masukkan kacang panjang cili merah dan timun. Tutup api apabila kacang panjang dan timun mulai lembut.
  7. Siap.

Hmmmm...resepi ringkas mcm ni pun...anak2 berselera makan....depa makan dgn kicap...boss besar pulak...saya tumbuk sambal belacan kat dia...lauk habis...nasik pun habis .. Alhamdulillah

Babai

No comments:

Post a Comment