Hari ni...saya buat biskut chocolate chips...biskut ni feveret si nombor satu...Saya adun doh pukul 11 pagi...lepas tu masukkan doh tu dlm peti ais...lepas antar anak-anak pi sekolah baru saya sambung buat biskut ni...macam biasa...geng saya kat dapur...sapa lagi kalau bukan si nombor lima...heran betul saya kat budak sorang ni...dia takmau tidoq siang...aktif memanjang...kadang-kadang mak dia yg dah tak larat bukak mata...
Okaylah...malas nak membebel panjang-panjang...meh tengok resepi biskut yg sedap ni...
Resepi Biskut Chocolate Chips
Bahan
- 1/4 cawan gula castor
- 1/2 cawan gula perang
- 1/2 cawan mentega
- 1/2 cawan minyak jagung
- 1 biji telur
- 1 sudu besar susu segar
- 1 sudu besar serbuk koko
- 2 cawan tepung gandum
- secubit garam
- 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
- 1/2 sudu kecil cream of tartar
- 1/4 cawan almond nibs
- 1/4 cawan sunflower seeds
- 1 cawan semisweet chocolate chips
- 1 sudu teh esen vanilla
Cara
- Pukul gula mentega, minyak, telur, susu dan vanilla hingga sebati.
- Masukkan tepung gandum, serbuk koko, garam, soda bikarbornat, cream of tartar dan esen vanilla. Gaul sebati.
- Kemudian masukkan almond nibs, sunflower seeds dan chocolate chips. Gaul rata.
- Simpan doh didalam peti sejuk sekurang-kurangnya 30 minit.
- Kemudian, bentukkan doh sebesar guli. Susun diatas loyang. Jarakkan doh antara satu sama lain kerana nanti biskut akan mengembang. Sebelum loyang dimasukkan ke dalam oven, leperkan sedikit doh.
- Bakar pada suhu 170C selama 10-15 minit atau sehingga masak.
- Sejukkan biskut terlebih dahulu sebelum disimpan didalam bekas kedap udara.
- Sedia untuk dinikmati.
Senangkan buat biskut ni...tak payah nak terap...bulat-bulatkan je...dan tadi lepas bukak posa, si nombor satu dah pulun makan biskut ni... nampak gaya akan habis sebelum raya ni...hahahaha..
Jadi...apa yg ditunggu lagi...jom buat biskut...
Babai
No comments:
Post a Comment