Dalam peti ais...ada pisang emas yg dah lebam...kalau buat cekodok...tak cukup sbb pisangnya cuma ada dlm 10 biji je...itupun kecik-kecik...
Saya pernah beli kat pasar tani, lempeng pisang yg dibalut dgn daun pisang....hmmm..saya rasa mcm nak cuba buat lah...saya taktau resepi sebenar...jadi...saya main agak-agak je...
Hmmm...ini lah resepi main agak-agak tu...
Resepi Lempeng Pisang
Bahan
- 10 biji pisang emas(saiz kecik)dilenyek halus
- 1 sudu makan gula
- 1/2 sudu teh garam
- 3 sudu makan kelapa parut yg muda
- 5 sudu makan tepung gandum
- daun pisang secukupnya
Cara
- Satukan semua bahan kecuali daun pisang. Gaul sebati.
- Ambil sedikit adunan, letakkan atas daun pisang. Lipat dua daun pisang tu.
- Buat sehingga adunan habis.
- Bakar lempeng atas pemanggang ajaib hingga masak. Guna api sederhana supaya lempeng tak hangus.
- Sedia utk dinikmati
Lempeng yg saya buat ni...lembik sikit...tapi okay je sebab terasa pisangnya...taklah rasa mcm makan tepung je...hahahaha...
Peminat lempeng pisang sekarang ialah....si nombor lima...Syabas! Syabas!
Babai
No comments:
Post a Comment